Reviews

Galaxy Z Fold 4 verslaat Apple’s iPad op één belangrijk gebied, verklaart de grote nieuwe functie van iPadOS 16

Written by admin

. Een telefoon in de vorm van een snoepreep die uitvouwt tot een 7,6-inch tablet, met een onzichtbare selfiecamera onder het hypermoderne opvouwbare display. Nogal ongewoon!

En hoewel de Z Fold 4 in veel opzichten opwindend is, heeft de manier waarop Samsung hem zorgvuldig heeft ontworpen met krachtige gebruikers en multitaskers in gedachten, vooral indruk op me gemaakt.

Omdat ik al meer dan tien jaar iPad-gebruiker ben, en ik heb altijd het gevoel gehad dat iPads ontbreken op de multitasking-afdeling. En het is verbijsterend, aangezien de tablets van Apple zeer krachtige “Pro”-modellen hebben, duidelijk gericht op professionals.

Wat de iPad momenteel biedt op het gebied van multitasking, is een eenvoudige modus voor gesplitst scherm om twee apps tegelijk uit te voeren, en een onhandige Slide Over-functie voor beperkte, niet-aanpasbare apps met grote vensters. Het is niet erg intuïtief. Apple had vele jaren om deze ervaring te verbeteren, maar het leek nooit echt geprobeerd.

De nieuwe Galaxy Z Fold 4 is een telefoon die betere multitasking en krachtige gebruikersfuncties biedt dan een iPad Pro

De Samsung Galaxy Z Fold 4 is een telefoon. Een telefoon die ook je tablet kan zijn. Een telefoon en een tablet, dat kan ook je pc zijn! Het is een Zwitsers zakmes van een apparaat.

En zoals we al zeiden, Samsung wist duidelijk dat deze niche, duur opvouwbaar, voor Android-gebruikers is; tech-enthousiastelingen die zoveel mogelijk willen doen met slechts dit ene apparaat.

Dus Samsung heeft nu Android 12L geïntroduceerd, een speciale Android-versie voor opvouwbare apparaten en tablets met grote schermen. De Z Fold 4 krijgt nu ook een vaste taakbalk, voor toegang tot je meest gebruikte apps.

Deze taakbalk blijft onder aan het scherm staan, waar u ook gaat, dus u kunt snel tussen apps schakelen of apps van daaruit naar uw momenteel geopende app slepen om twee apps tegelijkertijd uit te voeren. Misschien zelfs een derde app voor drie apps tegelijk slepen. Misschien een vierde app voor meer – dat kan! Als krachtige Android-gebruiker heeft Samsung je echt in staat gesteld om de gekke dingen te doen die je zou verwachten, op een apparaat als dit.

En waarom zei ik dat de Z Fold 4 “zelfs je pc kan zijn”? Want als al die multitasking-functies niet genoeg voor je zijn, sluit je de Z Fold aan op een extern beeldscherm en krijg je een geheel nieuwe interface.

Het heet Samsung DeX, en het is behoorlijk ongelooflijk – je krijgt een Windows 11-achtige desktop, met een startmenu, taakbalk, bureaubladpictogrammen, en al je apps worden geopend in vrij aanpasbare vensters!

Dat is niet alles, Samsung heeft deze functie niet zomaar op de vingers getikt, zonder enige echte zorg of aandacht voor detail – je kunt zelfs je venster-apps naar de hoeken van het scherm klikken voor snel en eenvoudig vensterbeheer! Net als op Windows 11.

Dit zijn nu de krachtige gebruikersfuncties waarvan je zou denken dat de iPad die sindsdien altijd zou hebben gehad – waardoor de professionele gebruikers volledig in staat zijn meer te doen, en op een intuïtieve manier. Maar vanaf nu, vanaf iPadOS 15 – wat we op de iPad hebben, is alleen de eenvoudige, onhandige multitasking die we eerder noemden … En het roept de vraag op …

Waarom biedt een niche-Samsung-telefoon een betere gebruikerservaring dan de razend populaire iPad bedoeld voor professionals?

Het komt er allemaal op neer dat de visie van Apple veel anders is dan die van Samsung, en dat is niet altijd op een goede manier. Tot voor kort wilde Apple schijnbaar alles zo eenvoudig mogelijk hebben; eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen.

Een flink aantal jaren was de iPad gewoon een grote iPhone – hij draaide zelfs hetzelfde iOS-besturingssysteem als de iPhone. Je kon maar één app tegelijk gebruiken; surfen op het web, je video’s bekijken op een groter, draagbaar scherm, wat games spelen, en dat was het.

Later in 2019 kwam het eerste speciale iPad-besturingssysteem – iPadOS 13. De iPad is eindelijk vertakt uit iOS en kreeg split-screen-mogelijkheden om twee apps tegelijk uit te voeren. Nogmaals – dit was in 2019, waarvan je zou kunnen zeggen dat het vrij laat in het leven van de iPad was, aangezien we iPads hebben sinds 2010.

Dus vanaf 2019, ik was een iPad-gebruiker en fan, hoopte ik dat er elk jaar betere multitasking-functies zouden komen. Iets dat lijkt op hoe multitasking werkt op Windows, MacOS, ChromeOS of zelfs Samsung DeX.

En nu, misschien omdat Apple zich eindelijk bedreigd voelt door de krachtige functies die Samsung op zijn tablets en de Galaxy Fold aanbiedt, denk ik dat iemand een ster wenste en dat er een wonder is gebeurd…

Het feit dat iPadOS 16 eindelijk Mac-achtige multitasking biedt, is logisch – Apple moet gelijke tred houden met … tegen een telefoon

iPadOS 16 komt dit najaar naar je iPad (hoewel er wordt gespeculeerd over vertragingen, maar het zou het wachten waard moeten zijn). Deze iPad-software-update zal eindelijk desktop-achtige multitasking op de iPad brengen, via een nieuwe functie genaamd Center Stage.

We hebben het onder de loep genomen in onze iPadOS 16 preview-artikel en video als je die wilt bekijken, maar eigenlijk is dit wat ik altijd al wilde. Zolang je een M1 iPad hebt, zal Center Stage er zijn om hem een ​​vast dock en venster-apps te geven. U kunt er veel tegelijk uitvoeren, niet langer beperkt tot slechts twee die het scherm delen.

Dus hoe komt het dat Apple nu eindelijk van gedachten veranderde en besloot te introduceren wat ik vrij zeker wist dat het nooit zou komen, blijkbaar te veel gevraagd? Nou, nogmaals – ik kan niet anders dan denken dat Samsung al deze professionele gebruikersfuncties op zijn tablets en Z Fold-telefoons heeft waarschijnlijk een rol gespeeld bij het “aanmoedigen” van het bedrijf Cupertino om eindelijk zijn spel op te voeren.

Galaxy Z Fold 4 vs iPad Pro krachtige gebruikersfuncties vergeleken

Laten we eens kijken naar wat ik beschouw als de beste multitasking-functies die de Z Fold 4 heeft (alweer, het is een telefoon!), en die vergelijken met wat we krijgen op een iPad Pro (een tablet voor professionals)…

  • S Pen-stylus versus Apple Pencil: subjectief, maar ik vind de S Pen eigenlijk leuker, en dit is waarom

Dus de Galaxy Z Fold 4 heeft eigenlijk ondersteuning voor twee stylussen, ondanks dat het een zacht (-achtig) opvouwbaar scherm heeft, wat betekent dat het voor Samsung moeilijker is om stylusondersteuning te implementeren. U kunt de S Pen Fold Edition of de S Pen Pro-stylus gebruiken met de Fold. Beide hebben zachte tips, waardoor schrijven met hen prettig aanvoelt en dicht bij het echte werk. Laat het me uitleggen… De Apple Pencil die je kunt gebruiken met je iPad Pro heeft een harde plastic punt, die, als ik hem tegen het glazen scherm van de tablet drukte, altijd behoorlijk onaangenaam voor me aanvoelde. Hard plastic tegen hard glas glijdt niet zo natuurlijk of botst niet zo natuurlijk als men zou hopen, vooral in vergelijking met de zachte punt van de S Pen, die nogal aanvoelt als het gebruik van een echte marker.

Toch is de Apple Pencil geen grap, en echte professionele artiesten lijken er dol op te zijn. Het voelt veel meer premium en geruststellend in de hand, terwijl de S Pen goedkoop en lichtgewicht aanvoelt.

En als je serieus bent over je iPad-artistieken, kun je altijd investeren in een papierachtige schermbeschermer, die zou moeten helpen bij hoe de Apple Pencil aanvoelt wanneer je hem gebruikt – breng het een beetje dichter bij het echte werk.

  • Krachtige en intuïtieve Android-multitasking versus onhandige iPad-multitasking

We hebben al gekeken naar wat de Z Fold 4 te bieden heeft ten opzichte van de iPad Pro, maar hier komt de essentie… De Galaxy Z Fold 4 biedt niet één, maar twee krachtige manieren om te multitasken.

Een daarvan is om maximaal drie apps tegelijkertijd over het scherm te splitsen, met de optie om er nog meer naar boven te slepen, die in vensters worden geopend. Je hebt nu ook een vaste taakbalk, wat super handig is om tussen apps te schakelen en apps daaruit over je huidige apps te slepen.

De tweede, nog krachtigere manier waarop je op de Z Fold 4 kunt multitasken, is door Samsung DeX in te schakelen – waarmee je een heel ander bureaublad krijgt, met een taakbalk, en al je apps worden geopend in aanpasbare vensters.

Wat de iPad betreft, deze draait momenteel maximaal twee apps tegelijk. Je kunt technisch gezien meer openen in een onhandig pop-upvenster genaamd Slide-Over, maar in mijn ervaring is het zo onintuïtief en het zit in de weg, dus ik gebruik het persoonlijk nooit of vind het nuttig.

Met iPadOS 16 dit najaar krijgen M1 iPads eindelijk de Center Stage-functie voor Mac-achtige multitasking. En hoewel apps in vensters worden geopend wanneer u Center Stage gebruikt, zijn die vensters nog steeds niet precies vrij aanpasbaar, maar hebben ze vaste formaten en posities waarin u ze kunt gebruiken. En ja, er is niets dat zelfs maar in de buurt komt van Samsung DeX op de iPad , Helaas. Ik betwijfel of die er ooit zal zijn.

  • Android-apps versus iPad-apps: iPad wint hier, maar het is niet de schuld van Samsung

Dit is waar we sterk kunnen pleiten voor de iPad. Android heeft talloze apps, iPadOS heeft ontelbare apps, maar de laatste heeft een aantal echt gepolijste, hoogwaardige, professionele apps die erg populair zijn geworden bij professionals.

Namelijk Procreate, een app voor alleen iPads voor artiesten, een krachtige app. Ik heb het persoonlijk vaak gebruikt en ik ben het ermee eens dat het niet alleen geschikt is voor professioneel werk, het is veel leuker om te gebruiken dan bijvoorbeeld Windows-apps zoals Adobe Illustrator of Corel Painter.

Voor video-editors is er LumaFusion – nog een app voor alleen iPad (althans vanaf nu), waar ik ook erg blij mee ben. Het bewerken van zelfs enorme 4K-videoprojecten was een fluitje van een cent, aangezien de app voldoende capabel is en iPad Pro’s krachtig genoeg zijn in termen van prestaties.

Maar aan de Android-kant is de situatie van de “pro-app” niet zo rooskleurig. Als je diep graaft, zul je capabele apps vinden, zoals de Adobe-suite, maar die zijn vergrendeld achter betaalde abonnementen in tegenstelling tot eenmalige betalingen, en Android-apparaten, of die tablets of telefoons zoals de Z Fold 4, zijn lang niet in de buurt zo krachtig als een iPad. Evenzo kan Android onmogelijk zo geoptimaliseerd zijn voor de talloze apparaten waarop het wordt uitgevoerd, als iPadOS is voor de weinige iPads die daarop draaien.

Dus de kaarten zijn gestapeld tegen Samsung als het gaat om pro-apps, maar alles wat Samsung in handen heeft, lijkt het bedrijf te doen, en het is bewonderenswaardig. De Koreaanse gigant zei zelfs dat een van de iPad-exclusieve apps die we eerder noemden – LumaFusion – uiteindelijk naar zijn apparaten zal komen.

En geloof me, dat is een groot probleem. Als Samsung erin slaagt om iPad-exclusieve pro-apps voor zichzelf te “stelen”, en ze werken net zo goed als op iPads, zou dat een enorme overwinning zijn.

Welk apparaat zou je kopen voor productiviteit? Een Galaxy Z Fold 4 of een iPad Pro?

Met dit alles in gedachten, welk apparaat zou je liever hebben, vooral voor productiviteit? Zou je de Z Fold 4 en al zijn krachtige gebruikersfuncties nemen? Een apparaat dat een telefoon in je zak, een grote tablet in je handen en zelfs een desktop-pc-alternatief is, wanneer het is aangesloten op een extern beeldscherm. Of pak je liever de beproefde, goede oude iPad Pro – met zijn fantastische, gepolijste apps en krachtige prestaties?

About the author

admin

Leave a Comment