Reviews

Deze “iPad” gemaakt voor de gevangenis draait “duidelijk” op een oude Android-versie; Tech-gevangenen gebruiken

Written by admin
Houd van of haat het volgende feit, de iPad is zeker een technologisch wonder. Een dunne plaat van glas en metaal, met krachtige componenten erin, in staat om de beste vriend van een kind, de beste vriend van een student en een professional te zijn… nou ja, de tweede beste vriend, na hun laptop.

In feite zijn alle tablets technologische wonderen, zelfs de willekeurige naamloze die je voor minder dan een honger op Amazon kunt kopen, of dubieuze sites zoals Wish. Technisch gezien draaien ze nog steeds op Android, ook al is het Android 6 uit 2015. Ze kunnen nog steeds op internet surfen en je favoriete video’s en films afspelen.

Je hoeft je nooit meer te vervelen, want je goedkope of dure tablet kan je letterlijk op elk moment de wereld laten zien – natuurshows, YouTube-video’s van mensen die exotische locaties bezoeken en zich onderdompelen in de lokale levensstijl en cultuur, of professoren die boeiende lezingen. Open gewoon een app en druk op play.

Maar niet iedereen heeft die vrijheid en toegang tot de informatie van de wereld… En natuurlijk hebben we het over gevangenen. Wat voor soort consumententechnologie kunnen ze gebruiken?

Wat mag er aan de binnenkant? Zeker niet de nieuwste iPad Pro of een Galaxy S22 Ultra; niet eens een verouderde, uit de handel genomen iPod voor het spelen van wat deuntjes terwijl ze hun tijd deden.

Waarom? Welnu, om vele redenen, een grote is – die apparaten zijn niet transparant. Een stiekeme gevangene zou ze kunnen demonteren en smokkelwaar erin opbergen.

Maar zoals altijd: als er vraag is, zal iemand ervan profiteren, en dat is waar bedrijven waar je nog nooit van hebt gehoord, die duidelijke technologie maken voor gevangenen, binnenkomen.

Laten we eens kijken naar de apparaten die ze maken, voor mensen in de gevangenis om te gebruiken, en… Wees blij dat we toegang hebben tot “echte” tablets, mediaspelers en telefoons, want de gevangeniskwesties zijn, zoals je zou verwachten, erg teleurstellend.

De meest populaire tablets gemaakt voor gevangenen – JP5s en JP5mini

Ik hoor je daarbuiten – je vindt het niet leuk dat telefoons nu geen koptelefoonaansluitingen hebben, dus je was gedwongen om premium draadloze koptelefoons te kopen. Nou, kijk naar de oordopjes die uit die tablets steken en tel je zegeningen.

Als je in het begin van de jaren 2000 ooit een Chinese merkloze MP3-speler hebt gekocht, weet je hoe die klinken: alleen vervormde, oorverdovende hoge tonen, geen middentonen, geen bas.

Maar goed, waarom zouden die twee doorzichtige tablets zelfs met oordopjes komen? Goede vraag – omdat deze tablets geen luidsprekers hebben.

Gevangenissen willen niet dat gevangenen muziek maken en anderen storen, dus de meeste technologie die speciaal is gemaakt voor gebruik aan de binnenkant vereist het gebruik van oordopjes of koptelefoons. Of als een apparaat daadwerkelijk een luidspreker heeft, is het een zeer, zeer ondermaatse (stille) luidspreker. Klinkt logisch.

Deze transparante tablets zullen uiteraard niet de nieuwste iPadOS draaien, maar draaien op een oude versie van Android, zoals je misschien al geraden had. Het is moeilijk om gedetailleerde informatie te vinden op nogal obscure apparaten zoals deze, vooral omdat hun eigen fabrikanten niet veel onthullen, maar we kunnen redelijkerwijs zowel Android 4 als 5 verwachten. Geen software-updates! Kan er ook niet over klagen.

Want, zo oud als pakweg Android 4 is, 12 jaar later is het nog steeds zeer bruikbaar. En alle grappen terzijde, die tablets kunnen een fantastisch cadeau zijn voor iemand in de gevangenis. Ze hebben een muziek-app, om naar sommige deuntjes te luisteren, of nog beter – een FM-radio-app, waarvoor de oordopjes waarschijnlijk als antenne dienen. Dat is “nog beter”, want in dit geval hoeft iemand geen muziek op de tablet te laden voordat deze een gevangeniscel binnenkomt – de radio is altijd actueel en gemakkelijk toegankelijk.

En ja, je kunt niet verwachten dat gevangenen toegang hebben tot wifi om muziek te streamen. Hoewel de tablets in feite in staat zijn tot internetverbinding, maar het is standaard uitgeschakeld en alleen ingeschakeld als de gevangenis dit toestaat. Waar ik niet voor zou gaan duimen.

Ook zou een tablet als deze enorm waardevol zijn als e-reader. Zelfs met zijn nietige 16 GB aan opslagruimte (voor de kleinere JP5-minitablet heeft de grotere 32 GB) kun je er duizenden e-books op proppen, aangezien het over het algemeen kleine bestanden zijn. Dat is potentieel jarenlang vermaak.

Er is ook een kladblok-app, een eenvoudige rekenmachine en iets wat de meesten van ons waarschijnlijk als vanzelfsprekend beschouwen: een kalender-app. Je kunt er zelfs het nieuws over lezen, als je het geluk hebt om daadwerkelijk wifi in de gevangenis te hebben! Hoop echter niet op een echte webbrowser of YouTube. Ook geen social media-apps zoals Instagram. Of camera’s om selfies te maken om daarop te posten.

Wacht je op je Steam Deck? Nou, dit is wat gevangenen krijgen

We hebben het geluk dat Valve het zich kan veroorloven om het Steam Deck met verlies te verkopen, aangezien we redelijk betaalbare prijzen krijgen voor wat in wezen een draagbare gaming-pc is. Het is duidelijk dat Valve weet dat het die verliezen zal goedmaken door meer mensen games van zijn platform te laten kopen.

Het maakt niet uit, het punt is – het Steam Deck is best cool. Triple-A gaming binnen handbereik; het beste van de beste geavanceerde videogames tot je beschikking. En je kunt ze overal spelen!

Maar laten we afstand nemen van al dat gepraat over vrijheid en geavanceerd gamen, om te praten over welke draagbare gameconsoles gevangenen mogen bestellen.

Wat je hierboven ziet, is de Clear Tunes HG-503, een door de gevangenis uitgegeven draagbare gameconsole, waarvan sommige verkooppunten beweren dat het zelfs tot op de dag van vandaag de best verkochte console in de gevangenis is.

Het is niet verwonderlijk dat het een doorzichtig plastic apparaat is dat op batterijen werkt en wordt geleverd met een aantal super underwhelming ingebouwde minigames. Je speelt geen Grand Theft Auto V of zelfs Sonic The Hedgehog 2 op deze baby. Geen enkele verstandige fabrikant zou dit vooraf laden met illegale game-ROM’s en het naar een staatsinrichting sturen, toch?

De games op deze console lijken ervoor gemaakt te zijn, of voor eerdere varianten ervan (die “normaal” waren en bedoeld waren voor de buitenwereld, niet alleen voor gevangenen).

En deze spellen zijn inderdaad erg basale tijddoders die waarschijnlijk niet lang de aandacht van een volwassen volwassene zullen vasthouden, maar waarschijnlijk nog steeds beter zijn dan niets. Ze zien eruit alsof ze begin jaren 90 zijn gemaakt, het soort games dat je op een SEGA Genesis of GameGear ziet. Maar er zijn er genoeg: schiet ’em ups, racegames, platformgames, standaard sudoku’s en kaartspellen… Veel om uit te kiezen, meer dan 40 kansen op teleurstelling!

Cassettespelers, cd-spelers en radio’s voor gedetineerden

Je hebt misschien gezien dat zelfs deze dagen in 2022 muziek-cd’s en cassettebandjes worden verkocht, en daar is een reden voor, of zal ik zeggen dat er nog steeds een markt is voor die formaten.

Dus veel moderne muziekmakers brengen hun muziek uit op vinyl, cd en zelfs cassettebandjes, en niet alleen voor hipsters – van de laatste twee wordt ook nog steeds genoten door gevangenen.

Wat je hierboven ziet, is de Clear Tech Retro CD-speler die wordt verkocht door Urban Outfitters – een transparante muziek-CD-speler voor een zeer lage prijs die de kwaliteit weerspiegelt. Dezelfde winkel verkocht ook iets dat ik persoonlijk interessanter vond: een transparante cassettespeler die ooit behoorlijk populair was in gevangenissen, maar dat is nu niet meer zo. Misschien sterven cassettebandjes eindelijk uit, zelfs in de gevangenis? Toch kunnen we hieronder zien hoe de transparante cassettespeler eruit ziet:

Foto tegoed: Techmoan

Hoewel deze cassettespeler een echte luidspreker heeft, hoewel een extreem stille, wat zoals we al zeiden een beetje verplicht is, heeft de cd-speler dat niet. Realistisch gezien zijn beide audiospelers bedoeld om met een koptelefoon te worden gebruikt, ongeveer zoals al het andere waar we al naar hebben gekeken. Maar hier is nog iets dat er best cool uitziet: deze transparante radio:

Deze is behoorlijk omvangrijk voor wat we zien, is eigenlijk binnen, maar biedt waarschijnlijk een veel betere levensduur van de batterij, dankzij de zwaardere batterijen die het gebruikt, en is het gemakkelijkste, handigste en goedkoopste apparaat dat je een gevangene kunt geven voor wat entertainment. U hoeft geen cd’s te kopen of cassettebandjes te zoeken, het is gewoon een radio.

Het heeft zelfs een enorme luidspreker! Wat een zeldzaamheid, toch? Laat je echter niet misleiden, je moet die baby echt tegen je oor drukken om iets te horen, want nogmaals: die apparaten zijn gebouwd om zo onopvallend mogelijk te zijn voor anderen. Je hebt weer wat oordopjes nodig om te horen wat de huidige populaire liedjes zijn en om te verliezen wat er nog over is van je vertrouwen in de mensheid.

Een populaire gevangenistelefoon! Nee, geen smartphone

Dit is geen apparaat dat door de gevangenis is uitgegeven, en het is ook niet bedoeld voor gevangenen om te bezitten en te gebruiken. Het is de Zanco Tiny t1, mogelijk de kleinste dumbphone ter wereld. Er zijn echter ook telefoons van vergelijkbare grootte van andere merken, en deze worden waarschijnlijk ook … nou ja, op dit moment in gevangenissen gesmokkeld.

Want ja, je mag eigenlijk geen telefoon hebben in de gevangenis – telefoons worden als smokkelwaar beschouwd. Dus je kunt waarschijnlijk de twijfelachtige manieren raden waarop kleine telefoons zoals deze Zanco het binnen halen.

We hoeven er niet op in te gaan die details, maar laten we eens kijken naar de specificaties van deze kleine slechterik. Het wordt geleverd met een verrassend royale 64 GB aan opslagruimte, een OLED (hoe premium, pas op, Samsung!) 64-bij-32-pixels display, Bluetooth-ondersteuning en … een stemwisselaar.

Ja, Zanco kent zijn publiek zeker, deze kleine telefoon biedt misschien niet veel op het gebied van functies, maar op de een of andere manier heeft een stemwisselaar met meer dan 13 stemopties het gehaald.

Je kunt, in theorie, echt, iemand in een gevangeniscel je laten bellen vanuit dit, klinkend als Wall-E. Wat een tijd om te leven!

Uiteraard is deze kleine telefoon ook in staat om berichten te ontvangen en te bellen, wat wederom illegaal is, voor het geval je in de gevangenis zit voor iets illegaals en op zoek bent naar inventieve nieuwe manieren om met deze trend door te gaan.

Aangezien de kleine 200 mAh-batterij op zijn best 3 dagen meegaat op een enkele lading, moet je je afvragen waar een gevangene hem daarna via de micro-USB-poort zou opladen. Misschien is het een wegwerpartikel? Het kost tenslotte maar 50 dollar.

Dus daar hebben we het, een kijkje in de fascinerende wereld van gevangenistechnologie. De technische producten die je aan de binnenkant mag hebben, zijn duidelijk, vrij oninteressant, maar nog steeds beter dan helemaal niets.

Zou je je willen ruilen iPad mini 6 voor de JP5mini? Of zou je je Steam Deck inruilen voor een Clear Tunes HG-503? Of je iPhone voor een Zanco Tiny t1? Geef daar geen antwoord op. Retorische vragen.

Maar deel uw mening over die apparaten! Ben je verrast, of misschien zelfs onder de indruk dat ze bestaan? Zou jij met een van hen kunnen overleven op een onbewoond eiland? Of… misschien realistischer: een betonnen blokkamer met metalen spijlen als deur?

About the author

admin

Leave a Comment